بیم آن میرود با مهاجرت مدیران موفق در قوه قضائیه به قوه مجریه، این نهاد موفق دستخوش این تغییر قرار گیرد و قطار توسعه و تحول با تغییر مدیران جوان و موفق آن متوقف و یا خدایی ناکرده به عقب رود.
به نقل از نامی نیوز ، حقوقدان و مدرس دانشگاه در یادداشتی درباره مسیر تحول و توسع در مرکز وکلا، کارشناسان و مشاوران قوه قضائیه نوشت:
تغییر تحول و دگرگونی، هریک ضرورت جهش در قرن جدید است. امروزه با تغییر و دگرگونی بخصوص در دسترسی به فناوری های جدید و تغییر رویکرد و نگرش به اداره نوآورانه سازمان و همچنین ارائه خدمات نوین به دریافت کنندگان آن امری اجتناب ناپذیر است. اما جدای دسترسی به فناوری و تساهل در اختیار داشتن آن، وجود فکر ژرف و جوان و خلاقانه آن و تعمیق در چگونگی استفاده از این ابزارها، خود نیازمند مدیریتی قوی، خلاق و نوآور می باشد.
قوه قضائیه با رویکرد و مدیریتی جدید، سعی داشته است تا از این مهم دور نمانده و در کنار ضعف ها و ایرادات فراوانی که دارد، در مسیر توسعه و بهبود گام بردارد که عملکرد مدیریت و بدنه مدیران جدید آن، مبین این موضوع است. در این راستا، یکی از بازوان مهم و کارای قوه قضائیه را می توان مرکز وکلا و کارشناسان نام برد. مرکز وکلا، کارشناسان و مشاورین قوه قضاییه با حدود دو دهه فعالیت، در این راه فراز و نشیب هایی داشته است که طی این مدت از زمان راه اندازی تاکنون، شاهد تغییراتی در اداره و عملکرد این نهاد بودهایم. اما جدای تغییرات سنواتی که طی دو دهه اخیر مشاهده شده است، تغییرات سالهای اخیر در نوع خود بی نظیر است و اعضای این نهاد را به تعامل برمیانگیزد که برخی از آن بشرح ذیل است:
سالهای قبل در آزمونهای ورودی این مرکز که غالباً به صورت متمرکز و باکیفیتهای بعضاً نامطلوب برگزار میشد و متقاضیان باید از نقاط مختلف کشور به محلهای تعیین شده مراجعه میکردند و مجریان هم افراد و سازمانهای کارآزموده در این سطح نبودند، خوشبختانه طی چند سال اخیر این آزمونها در تمام استانها و تحت نظارت سازمان سنجش آموزش کشور، بعنوان یک مرجع قوی و سازمان یافته، برگزار میشود و فرآیند آزمونی آن دارای استاندارد بسیار خوبی است و مشکلاتی همچون تکثیر و کپی کردن سوالات بعد از لحظه شروع آزمون و در اختیار گذاشتن کاغذهای گرم و تازه چاپ شده دستگاههای کپی همچون آزمون سال 92 را دیگر شاهد نیستیم.
یکی دیگر از تحولات اخیر مرکز، ارائه کارنامههای شفاف و برگزاری منظم آزمون ها و فرایندهای آزمونی و اطلاع رسانی دقیق و بهموقع است. دیگر پیگیری اتفاقات و اخبار مرکز از رسانه های مختلف، دغدغه متقاضیان نیست و اخبار به بهترین شیوه منتشر میشود و البته امروزه مندرجات کارنامههای آزمونی، اعم از آزمونهای کتبی، مصاحبه و جذب خود مبین این تحول و بازنگری در ضعفهای مرکز بوده و شفافیت آن، تحول دیگری است که در مرکز به صورت ملموس شاهد آن هستیم.
تحول دیگری که در مرکز بصورت ملموس شاهد آن بوده ایم، رها نکردن اعضاء، کارآموزان، وکلا و کارشناسان است. برگزاری کلاسهای آموزشی مختلف در سطوح بالا و برگرفته از اساتید مجرب و کارآزموده و با استفاده از فناوریهای روز آموزشی و تهیه و توزیع بولتنهای آموزشی و ایجاد انتشارات در شأن مرکز و تولید و چاپ کتب مختلف و ارتباط با نهادهای همکار و برگزاری نشستها و همایشهای مختلف نیز از تغییرات مرکز است. خوشبختانه رفته رفته مرکز وکلا در حال تبدیل به یک مرجع علمی در جامعه است.
نکته تحولی دیگر که در مرکز شاهد آن هستیم، بحث توجه جدی به امکانات رفاهی اعضای مرکز است. ایجاد تسهیلات مختلف برای اعضاء همچون تسهیلات بانکی، انواع خدمات بیمهای، تامین اجتماعی، خدمات گردشگری و هتلینگ، عرضه کالا، واکسیناسیون و خدمات پزشکی بخشی از این موارد است. نکته قابل توجه و مهم در این خصوص که در نوع خود ابتکاری نو جالب است، این است که برای اولینبار کارکنان دفاتر وکلا، کارشناسان و خانوادههای آنها مورد حمایت مرکز قرار گرفت. در این که منشی یک وکیل دادگستری از سوی مرکز وکلا مورد حمایت و شناسایی قرار بگیرد و از انواع خدمات بیمهای بهرهمند شود، یک ابتکار و جسارت عالی در نوع خود بوده و باعث دلگرمی صدچندان اصحاب دفاتر وکلا و کارشناسان و مشاوران است. این سلیقه در خور تقدیر حداکثری است که کمتر شاهد آن بوده ایم.
تحول بعدی، ارائه خدمات پرسنلی اعضای مرکز بصورت برخط و غیر حضوری است. به عنوان مثال فرآیند تمدید و صدور و سایر مسائل مربوط به آن با توجه جدی به مرکز انفورماتیک و گسترش آن امکانپذیر شده است.
با توجه به تحول و توسعه در کشور و توجه به سند تحول قضایی در گام دوم انقلاب و اقدامات خوب مرکز وکلا در دسترسی بیشتر مردم به وکیل و ایجاد زمینه دسترسی عادلانه قضائی و ارائه انواع خدمات معاضدتی رایگان و معافیت خانوادههای تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و بهزیستی از پرداخت هزینه همه خدمات مرکز، می توان گفت مرکز وکلا و کارشناسان رسمی و مشاوران قوه قضائیه را تبدیل به یک نهاد پیشرو و پویا و البته موفق کرده و گام موثری در این خصوص برداشته است که بیم آن میرود با مهاجرت مدیران موفق در قوه قضائیه به قوه مجریه، این نهاد موفق دستخوش این تغییر قرار گیرد و قطار توسعه و تحول با تغییر مدیران جوان و موفق آن متوقف و یا خدایی ناکرده به عقب رود و تا استقرار تیم مدیریتی جدید و کارا، روند توسعه و عدالت قضایی با مخاطره روبهرو شود.
جا دارد ریاست محترم قوه قضائیه که در کارنامه خود همواره تحول و توسعه و تعالی سازمانی را دارد، تلاش خود را بکار برد و در جهت حفظ مدیران موفق قوه قضائیه اقدام کند تا بتوان سرعت استقرار عدالت و اصول قانون اساسی را شاهد باشیم.